Specialty kávé 

A specialty kávé nem csak egy elnevezés, hanem a minőség garanciája, hiszen a kávé folyamatos ellenőrzésen megy keresztül, a cserjétől egészen addig, amíg a csészénkbe kerül.
Az erre hivatott szervezetek előre meghatározott szabványok szerint vizsgálják a specialty kávékat, 40 kg kávéban maximum 4 db hibás szem lehet.
A specialty nagyhatalmak között van Etiópia, Kolumbia, Kenya és Panama is. Specialty minősítést a világ kávétermésének csupán 5% -a kap.

Hasonlóan a boréhoz, a kávé íze is rengeteg tényezőtől függ, kezdve a fajtától, a termőterület adottságaitól, a feldolgozás módjától és nagymértékben a kávé elkészítésétől is.
A specialty kávébab pörkölése többnyire kis pörkölőkben, hagyományos módszerekkel történik, az őrlésre pedig csak kevéssel a fogyasztás előtt kerül sor.

A specialty kávéban megtestesül a minőség, a precizitás, és a kávé iránti szeretet.