Egészség

A „Janus-arcú” ital

Az elmúlt évtizedekben számtalan negatív és pozitív vélemény elhangzott a rendszeres kávéfogyasztás szervezetre gyakorolt hatásairól. Korábban jellemzően negatív hatásait emelték ki és a köztudatban is úgy él leginkább, mint kellemes, de ártalmas szenvedély. A leggyakoribb vélelmek a kávéval kapcsolatban a következők: szív-és érrendszeri betegségeket, magas vérnyomást, túlzott savképződést okoz.

Az elmúlt két-három évben azonban olyan nemzetközi kutatási eredmények mutatkoztak, amelyek alapjában változtathatják meg a kávéról kialakított képet, sőt ennek jelei már érzékelhetők is. A szépségiparban kezdték egyre gyakrabban alkalmazni a kávét (vagy koffeint) tartalmazó krémeket, szappanokat a bőrre gyakorolt jótékony, élénkítő hatása miatt.
A tudományos eredmények pedig a legváltozatosabb területeken mutatták ki a kávéfogyasztás jótékony hatásait, sőt a túlzott kávéfogyasztás fogalma is relatívvá vált. Előbbi oka, hogy az ezirányú kutatások sokkal komplexebbekké váltak, több tízezres mintákon, évtizedeken át készültek. Utóbbi bizonyítékai maguk a kutatások, amelyek napi 4-5 kávé évtizedeken keresztüli fogyasztása esetén mutatták ki a kedvező hatásokat. Álljon itt néhány példa:

Kávéfogyasztás és halálozás

Észak-Finnországban élő, 1920-ban vagy azelőtt született, otthonélő időseket vontak be a kutatásba 1991-92-ben, és 2005 év végéig 6960 főt sikerült nyomon követni. A 14,5 éves periódus alatt 623 halálesetet jegyeztek fel. Az átlagosan elfogyasztott koffeintartalmú kávé 125 ml volt naponta.
Az adatok feldolgozásakor kiderült, hogy a halálozási arány és a napi kávéfogyasztás között fordított arány áll fenn. Napi egy vagy több csésze kávé elfogyasztása 4%-kal csökkenti a halálozási arányt.

A kávé-, a tea-, valamint a koffeinfogyasztás hatása az emlőrák kialakulásának kockázatára

Egy 22 évig tartó utánkövetéssel járó, átfogó, közel 86000 nő részvételével elvégzett klinikai vizsgálat adatainak elemzése során a kutatók az emlőrákos megbetegedések és a koffeinfogyasztás közötti összefüggésekre keresték a választ.

A vizsgálat során 1980 és 2002 között 4 évente rögzítették a résztvevők kávé-, tea- és koffeinfogyasztására vonatkozó adatokat. Ezalatt az időszak alatt közel 5300 emlőrákos esetet regisztráltak. A koffeintartalmú kávéfogyasztás mértéke a havi 1 csészétől a napi 4 vagy annál több csészéig terjedt, a növekvő mennyiségnél nagyon gyenge kedvező tendencia jelentkezett. A tea és a koffeinmentes kávéfogyasztás és az emlőrák kialakulásának fokozott kockázata között nem találtak összefüggést.

Azonban a vizsgálat során egyértelmű, szignifikáns mértékű fordított összefüggést mutattak ki a koffeinfelvétel mértéke és az emlőrák kockázata között a postmenopausa időszakában lévő nőknél, de a teljes vizsgált populációban nem.

A vizsgálat eredményei alapján tehát feltételezhető gyenge összefüggés a koffeintartalmú italok fogyasztása és a menopausa után kialakuló emlőrákos megbetegedések kisebb kockázata között.

A kávé- és teafogyasztás, valamint a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása közötti lehetséges összefüggések

Tucatnyinál is több klinikai vizsgálat mutatott ki fordított összefüggést a kávéfogyasztás és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata között. A londoni Egyetem Járványtani és Népegészségtani Tanszékének munkatársai egy több mint 4800 brit férfi és nő részvételével elvégzett tanulmány adatainak elemzésével eredtek a kérdés nyomába.

Összefoglalásként elmondható, hogy a mérsékelt, napi 3 csészénél nagyobb mennyiségű kávé- és teafogyasztás nem volt értékelhető mértékben hatással a 2-es típusú cukorbetegség kockázatára, annak ellenére, hogy kombinált fogyasztásuknak, bár elhanyagolható mértékben ugyan, de kimutatható előnyös hatása mutatkozott.

Stroke

Kávé és tea antioxidánsokat tartalmaz (sőt a kávé jótékony hatással van az inzulinszintre is), így valószínűsíthető, hogy ezen italok fogyasztásával csökkenthető a stroke előfordulásának esélye. Ennek bizonyítására 26 556 – 50 és 69 év közötti – dohányzó férfi (akinek életében még nem fordult elő stroke) számolt be többek között tea- és kávéfogyasztási szokásáról. A 2004 decemberében lezárult vizsgálati periódus során 2702 agyi infarktus, 383 agyszöveten belüli vérzés és 196 agyhártya alatt vérzés történt.

Az életkort, és a szív és érrendszeri rizikófaktorokat figyelembe véve elmondható, hogy a kávé- és a teafogyasztás, valamint az agyi infarktus előfordulásának esélye fordítottan arányos (a másik két kórképnél nincs ilyen összefüggés).
Ez azt jelenti, hogy a kávé és tea fogyasztásával férfiak esetében csökkenhető az agyi infarktus előfordulásának esélye, függetlenül az ismert szív és érrendszeri rizikófaktoroktól.

Forrás: Freespirit.hu

 

Kávé - Egészség
Kávé – Egészség

 

Post author