A kávéfogyasztás hagyománya a világ minden területén nagy múltra tekint vissza. Az idő során rengeteg kávéfőzési technológia született meg,  melyek a mai napig használatosak. Manapság számos kávéfőző eszköz és gép közül válogathatunk, de mielőtt választanánk közülük, érdemes utánajárni, hogyan is működnek pontosan. Az egyes típusokkal más és más kávéitalt készíthetünk, de a végeredmény természetesen az alapanyag minőségétől és előkészítésétől függően is eltérő lehet. Ezúttal a kávéfőzési technológiák világában való eligazodást szeretnénk segíteni, hogy ezután könnyedén ki tudják választani, melyik lenne számukra a legideálisabb választás.

 

A török kávé

A török kávéfőző edény
forrás: https://www.seattlecoffeegear.com

A kávészemekben rejlő íz- és illatanyagok kinyerésének legősibb módja a török kávéfőzési eljárás. A kézzel finomra darált kávét egy hosszú nyelű, sárgaréz edényben cukorral együtt főzik. Egy csészényi vízhez egy kanál kávét adnak hozzá és folyamatos kavargatással készítik el. A kitöltés után a kávé tetejére egy csepp hideg vizet tesznek, ami a kávézacc gyorsabb leülepedését segíti.

 

A “kotyogó”

A "kotyogó" kávéfőző
forrás: https://kavezz.wordpress.com

Hazánkban ennél sokkal népszerűbb kávéfőző az ún. “kotyogó”, ami a villany- vagy gáztűzhelyre helyezve melegíti fel a vizet. A víz alulra kerül, melynek gőze átpréselődik a felette lévő kávérétegen. A folyamat során az őrölt kávé hatóanyaga és aromája a legfelső részben elkészült kávéban gyűlik össze. Nevét különös hangjáról kapta, amely a megnövekedett nyomás hatására keletkezik. Érdemes tudni azt is, hogy nem minden kávéfőző “kotyogó”, ami úgy is néz ki. Az ún. Bialetti Brikka egészen hasonlít az említett kávéfőzőre, mégis néhány apró eltérésnek köszönhetően sokkal jobb minőségű kávét főz és technológiájának köszönhetően habos felszínt, azaz cremát is készít.

 

Az espresso

Az espresso kávégép
forrás: http://coffeegeek.com

A kávéfogyasztók többsége a espresso híve. Az eszpresszókávé elkészítése során a 80-92 °C-os víz 9 bar nyomással préselődik át a nagyjából 7 g őrölt kávén. A klasszikusnak tekinthető Espresso Gaggia típusú kávéfőző gépek rendelkeznek egy hátsó víztartállyal és vízmelegítővel, szivattyúval és nyéllel ellátott (kávé)szűrőtartóval, melynek az alján található nyíláson keresztül folyik le a kávé az aláhelyezett csészébe.

Léteznek emellett más eszpresszógépek is. A “nyeles”, illetve “karos” espresso kávéfőzők összetett technológiája már sokkal jelentősebb hozzáértést igényel, hiszen egyetlen figyelmetlenségből adódó hiba is sokkal gyengébb minőségű kávéital elkészítését eredményezi. Számos automatikus gépet is gyártottak már annak érdekében, hogy a kávéfőzés gyorsabb és kényelmesebb tevékenység legyen, ezzel párhuzamosan azonban sok döntési lehetőséget vontak meg a kávé készítőjétől.

 

A dugattyús, vagy más néven “french press”

Dugattyús, avagy "French press"
forrás: http://diamondscoffeeshoppe.com

A francia dugattyús, vagy más néven “french press” kávéfőzők különleges kialakítása lehetővé teszi, hogy igazán aromás kávét készítsünk egy viszonylag olcsó eszközzel. Az eljárás első lépése, hogy felmelegítjük a “kancsót”, majd belehelyezzük a durvára őrölt kávét. Ezt követően forró vizet öntünk rá és állni hagyjuk. 3-5 perc után óvatosan lenyomjuk a szűrőként funkcionáló dugattyút, amely alulra préseli a kávézaccot, a felül elkészült friss kávét pedig már tölthetjük is a csészébe.

 

Az “AeroPress”

AeroPress kávéfőző
forrás: https://www.amazon.com

Mindenképpen érdemes említést tennünk egy új, (olcsó és ötletes) kávéfőzési technikáról, az “AreoPress”-ről is. Ez a forradalmi eszköz ötvözi a kávégépek magasnyomású technológiáját a filteres (áztatásos) technológiával. Az előkészületek során egy műanyag henger aljára szűrőt és papírfiltert teszünk, majd kávét és forró vizet teszünk bele. A french press-hez hasonló dugattyú segítségével átpréseljük a vizet a filteren, és a frissen főzött kávénk el is készült.

 

A Hario V60

Hario V60 kávéfőző
forrás: https://www.espressoparts.com

Nem feledkeztünk meg a hosszú kávé szerelmeseiről sem. A ő számukra fejlesztették ki az ún. Hario V60 filteres, csordogálós kávékészítés formáját. Az eljárás hasonlít az elektromos filteres kávéfőzőhöz, de a V60 teljesen manuális, ezért a barista mindent maga szabályozhat, beleértve a víz hőmérsékletét, a kávé őrlésének finomságát és magát a készítési időt is. Ez a technika egy tiszta, kevésbé testes hosszú kávét eredményez.

A kapszulás kávéfőző

Kapszulás kávéfőző
forrás: http://www.delonghi.com

Folytatva a 21. században népszerűvé vált kávéfőzési technikák sorát, beszélnünk kell a kapszulás kávéfőző rendszerekről is. A patronosnak is nevezett technológia létrehozásával egy kifejezetten gyors, praktikus és higiénikus főzési módszer született meg, melynek egyszerű kezelése nem ment a kávé minőségének rovására. A kapszulás kávégépekbe egy kávétejszínhez hasonló őrölt, pörkölt kávét tartalmazó kapszulát teszünk, melyet a gép főzés során kilyukaszt és így készül el a kívánt kávé. A kapszula típusától és az eszköz beállítási funkcióitól függően szinte bármilyen kávéitalt elkészíthetünk ízlésünk szerint.

 

Az instant kávé

Instant kávé
forrás: http://coffeegearathome.com

Végül népszerűségéből adódóan érdemes szót ejtenünk az instant kávékészítésről is. Habár sokan kételkednek benne, az instant kávé is 100%-ban tartalmaz valódi kávét. A különleges eljárással készülő instant kávé főzött kávéból készül, amelyet először lefagyasztanak, majd összedarálnak és egy speciális módszerrel minden nedvességet elpárologtatnak belőle. Ezt a folyamatot liofilizálásnak is nevezik. Az így készült instant kávé textúrája apró kavicsokra emlékeztet bennünket.

 

Mindezek ismeretében láthatjuk, milyen széles a kávéfőzési technikák listája. Vásárlás előtt állóknak ajánljuk ezek kipróbálását is, hiszen elképzelhető, hogy olyan kávé-élményben lesz részük a különböző eljárásokkal készített kávé elfogyasztása során, amelyet korábban nem tapasztaltak. Egy dolog viszont minden főzési módszerre igaz: a végeredmény csakis kiváló minőségű kávészemek felhasználásával lehet tökéletes.