Biztosan mindenki találkozott már kávé vásárlásakor e két kifejezéssel: robusta kávé, arabica kávé, 100% arabica, robusta-arabica kávékeverék. De mit jelentenek ezek a kifejezéssel?

Jelenleg több, mint 100 különböző kávéfajtát ismerünk, azonban csupán két faj termését használják-forgalmazzák széles körben: Arabica kávé (Coffea arabica) és a robusta kávé (Coffea canephora). A csomagoláson olvashatjuk, hogy az adott kávé milyen arányban tartalmaz arabica és/vagy robusta kávét. Mi a különbség a két kávécserje között? Tekintsük át a különbségeket!

A robusta és az arabica kávék ízvilága

Az Arabica kávék igen különbözőek lehetnek, ezek ízvilága is eltér egymástól, általánosítani nem lehet. Az arabica kávé ízét az édes, puha, selymes lágy, kiegyensúlyozott jelzőkkel szokták illetni. Savtartalma alacsonyabb, mint a robustáé. Az arabica kávé aromákban gazdagabb. A kávébabok illata pörkölés előtt és utána is gyümölcsös, édes és illatos. Általában lágy pörkölést – bécsi vagy francia pörkölés – alkalmaznak nála.

A robusta kávék íze kesernyésebb, savasabb, durvább. Kevésbé nemes, mint az arabica, testessége és a sötétebb pörkölés miatt kiváló eszpresszó készíthető belőle.

 

A kávéfajok termőterülete, a kávénövények jellemzői

A Robusta kávénövény jellemzői

A robusta igénytelenebb és ellenállóbb fajta és az alacsonyabb területeken (200-800 m) is megterem. Ennek nagy hatása van a kávé termelésére: a robustát nagyobb mennyiségben termesztik, mert ebben a magasságban több alkalmas termőterület, olcsóbb a mezőgazdasági művelés, összességében alacsonyabbak a termelési költségei.

A robusta kávé fő termőterületei: Nyugat-Afrika, Elefántcsontpart, Angola, Uganda, Indonézia, Vietnám

Cserjéje erőteljesebb robusztusabb, akár a 10 méteres nagyságot is elérheti. Termése gömbölyű, éréséhez 11 hónap szükséges. A kávészemek kisebbek, mint az arabicáé, viszont többet terem.

 

Az Arabica kávénövény jellemzői

Az arabica növény törékenyebb, érzékenyebb fajta, kevésbé ellenálló a kártevőkkel szemben. A magasabb hegyvidéken nő, 1000-2000 m magasságban, hűvös, szubtrópusi éghajlaton. Nagy nedvességigényű, tápanyagokban gazdag talajt és árnyékot igényel, nem bírja a tűző napsütést. A kávébab termése ovális, kissé lapos, két kávészemet tartalmaz, 7-9 hónap szükséges az éréséhez.

Az arabica kávé fő termőterületei: Etiópia, Tanzánia, Guatemala, Java, Costa Rica, India. Kolumbia, Brazília.

 

A robusta és arabica kávék termőterületei
A robusta és arabica kávék termőterületei (kép forrása: kaveklub.reblog.hu)

 

A kávé koffeintartalma

Koffeintartalmában a két kávéfajta jelentősen eltér egymástól. A robusta több koffein (1,5 és 4% között) tartalmaz, mint az arabica (0,3 és 1,5% között), amely a kávé ízére is hatással van: a koffein keserű ízt hordoz.

 

A kávé zsír és cukortartalma

A kávé zsír-, és cukortartalmát tekintve fordított a helyzet, mint a koffein esetében. Az arabica cukortartalma a robusta kétszerese és mintegy 60% -kal több zsírt tartalmaz. Ez a két tényező szintén nagy hatással van a kávé ízére.

 

Az arabica és a robusta kávé ára

robusta kávébab ára körülbelül a fele az arabica-nak, mert könnyebb nagy mennyiségben előállítani: kevésbé érzékeny a klimatikus viszonyokra és a rovarokra, magasabb hozamú, olcsóbb a művelése, nagyobb termőterületen lehet rajta termelni.

 

Arabica és Robusta kávéból készült kávék a Caffé Perténél

A Ceffé Perté termékei között 100% Arabica és arabica-robutsa kávékeverékek is találhatók. A Top Horeca prémium kávék, (Caffé Perté Nero Arabica vagy a Caffé Perté Santo Domingo), a Caffé Perté Bar Oro, a Nespresso kompatibilis kapszulás kávék és patronos kávéink 100% arabica kávéból készülnek. Az igazi olasz krémes espresso készítéséhez ajánljuk őket.

 

Caffé Perté Santo Domingo 100% arabica olasz premium kávé
Válogatott 100% Arabica kávészemekből készített TOP HoReCa olasz kávé.

 

Arabica-robusta kávékeverékeinkből is válogathat ízlése szerint. A Gran Bar Rosso könnyed ízvilágú, fiatalos kávé, míg a Bar Argento testesebb fajta robusta és arabica szemekből készült kávékeverék. Az Espresso Italiano Bar Caffeterie egy fűszeresebb , míg a Caffé Perté Reggeli kávéja egy könnyedebb kávé.

Kávé - Gran Bar Argento
Arabica-robusta felső kategóriás minőségű szemes kávékeverék