A barista

A barista fogalma

A “barista” fogalmat az olasz kávékultúrának, azon belül is az olasz espresso kultúra világhódításának köszönhetjük. A szó maga bárost jelent és korábban minden olyan személyre használták, aki a vendéglátóhelyen a pult mögött dolgozott.

A szó jelentése mára leszűkült. Már csak a hivatásos kávékészítőket nevezik így, akik rendelkeznek megfelelő elméleti ismerettel a kávénövényről, fajtáiról, termesztéséről, feldolgozásáról, forgalmazásáról, a kávépörkölésről, ismerik a tárolási és csomagolási szempontokat és a különböző kávékészítési technikákat. Tájékozottak a kávékészítéshez kapcsolódó alapanyagokról, megfelelő műszaki ismereteik vannak a kávédarálókról, kávégépekről és az ezek működéséhez kapcsolódó berendezésekről.

A gyakorlatban pedig, ami a legfontosabb, a fent említett elméleti ismeretekre alapozva képesek különböző típusú kávékból, különböző típusú darálókkal és kávégéppel szinte tökéletes, az italfajta minden jellegzetességét felmutató kávéitalokat készíteni.

A baristák kreatív ötletekkel támogatják a vendéglátóst a kávés italkínálat kialakításában, gondot fordítva az italok ízének harmóniájára, esztétikai megjelenítésére is.

Barista
Barista

Post author